Κυριακή, 28 Απριλίου

Μαύρα σύννεφα στις κρατήσεις το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς


Με υστέρηση της ζήτησης θα κάνει ποδαρικό το 2024 η αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Ελλάδα. Μπορεί τον Νοέμβριο η χώρα μας σε επίπεδο πληρότητας να τερμάτισε στις πρώτες θέσεις της σχετικής λίστας, ωστόσο, για το α’ τρίμηνο του 2024 καταγράφεται πτώση της ζήτησης σε ποσοστό 25%.

Εκτός από την Ελλάδα και την Κροατία, όπου επίσης διαπιστώνεται μείωση, σε ποσοστό 43% στη συγκεκριμένη χώρα, όλες οι υπόλοιπες υπό εξέταση ευρωπαϊκές χώρες καταγράφουν ισχυρή ζήτηση για τους πρώτους μήνες του νέου έτους, που μεταφράζεται σε αύξηση κατά 15% για το α’ εξάμηνο του 2024 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023.

Από τις 20 υπό εξέταση ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία της εξειδικευμένης εταιρείας AirDNA, η Φινλανδία και η Νορβηγία ηγούνται του ρυθμού ανάπτυξης για την περίοδο από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο, με τη ζήτηση να αυξάνεται κατά 44% σε ετήσια βάση στη Φινλανδία και κατά 61% σε ετήσια βάση στη Νορβηγία. Μάλιστα, με δεδομένο ότι το καθολικό Πάσχα φέτος θα εορταστεί τον Μάρτιο και όχι τον Απρίλιο, όπως το 2023, διαπιστώνεται σημαντικό άλμα ως προς τη ζήτηση για τον Μάρτιο, με 15 από τις 20 κορυφαίες ευρωπαϊκές χώρες να σημειώνουν αύξηση άνω του 20% σε ετήσια βάση.

Την ίδια στιγμή, σημαντική ανάπτυξη σημείωσε η ευρωπαϊκή αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων τον Νοέμβριο, με ισχυρή αύξηση της προσφοράς διαθέσιμων καταλυμάτων και σταθερή άνοδο της ζήτησης, γεγονός που περιόρισε την ψαλίδα σε επίπεδο πληρότητας σε σχέση με πέρυσι. Τον προτελευταίο μήνα του έτους σημειώθηκε νέο ρεκόρ, με τις διαθέσιμες αγγελίες να αυξάνονται κατά 19,6% σε ετήσια βάση, σηματοδοτώντας την υψηλότερη αύξηση που έχει καταγραφεί σε μηνιαία βάση από την έναρξη της πανδημίας.

Παρά την αυξημένη προσφορά καταλυμάτων, η πληρότητα σημείωσε μικρή πτώση στο -1,2% ετησίως, σε σύγκριση με αύξηση σε ποσοστό 3,4% το καλοκαίρι, γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην άνευ προηγουμένου ζήτηση που καταγράφηκε για τους μήνες εκτός της περιόδου υψηλής ζήτησης. Η ζήτηση φέτος το φθινόπωρο αυξήθηκε κατά 13,4% σε ετήσια βάση, υπερδιπλάσια σε σχέση με την άνοδο της ζήτησης κατά 5,7% που καταγράφηκε το καλοκαίρι.

Τα υψηλά νούμερα πληρότητας το φθινόπωρο και σε σύγκριση με το 2019 αναδεικνύουν έτι περαιτέρω την αύξηση της ζήτησης για ταξίδια εκτός εποχής, μία τάση που ενισχύεται μετά την πανδημία. Η πληρότητα του Σεπτεμβρίου ήταν κάτω από τα επίπεδα του 2019 (-4,3%), αλλά ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος σημείωσαν νέα ρεκόρ πληρότητας στο συν 10,9% και στο συν 14,3% αντίστοιχα σε σχέση με το τελευταίο προπανδημικό έτος.

Συγκεκριμένα, ως προς την πληρότητα, αυτή μειώθηκε σε ετήσια βάση σε 16 από τις 20 υπό εξέταση χώρες αυτό το φθινόπωρο. Οι σκανδιναβικές χώρες σημείωσαν τη μεγαλύτερη υστέρηση, με πτώση άνω του 10% στη Σουηδία (-10,5%) και τη Φινλανδία (-12,6%) και μείωση άνω του 5% σε ετήσια βάση στη Νορβηγία (-5,1%) και τη Δανία (-6,2%). Και στις τέσσερις χώρες, βέβαια, η αύξηση της προσφοράς συνεχίζει να υπερβαίνει σημαντικά την αύξηση της ζήτησης. Εκτός από τις σκανδιναβικές χώρες, η Ολλανδία (-5,4%) ήταν επίσης στις πέντε χώρες που βρέθηκαν στις τελευταίες θέσεις της σχετικής λίστας σε επίπεδο απόδοσης.

Στον αντίποδα, για την Ελλάδα, την Κροατία και την Ισπανία ο Νοέμβριος ήταν ο μήνας με τις καλύτερες επιδόσεις όσον αφορά την αύξηση πληρότητας σε ετήσια βάση για το 2023. Συγκεκριμένα, η Κροατία σημείωσε εντυπωσιακή αύξηση 10,9% στην πληρότητα τον Νοέμβριο, καθώς οι διαθέσιμες διανυκτερεύσεις μειώθηκαν κατά 10,2% σε σύγκριση με οριακή πτώση των διανυκτερεύσεων κατά ,3%. Αντίστοιχα, η Ελλάδα σημείωσε πτώση των διαθέσιμων καταλυμάτων σε ποσοστό 2,1% σε ετήσια βάση, ωστόσο, οι διανυκτερεύσεις αυξήθηκαν κατά 6,4% σε ετήσια βάση και ως εκ τούτου η πληρότητα ενισχύθηκε κατά 8,7% τον Νοέμβριο.

Η Ισπανία σημείωσε αύξηση ζήτησης κατά 14,6%, σχεδόν διπλάσια από την αύξηση 8,3% των διαθέσιμων καταλυμάτων, αυξάνοντας την πληρότητα κατά 5,8% σε ετήσια βάση. Τέλος, στην Τσεχία, η αύξηση της ζήτησης κατά 23,9% υπερέβη την αύξηση της προσφοράς κατά 21,6%, οδηγώντας σε αύξηση πληρότητας 2% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο.





Resource hyperlink